top of page

Amsterdam Lightfestival

Introductie

Met de realisatie van meer dan 240 kunstwerken, 7 tentoonstellingen en 5

miljoen bezoekers sinds 2012 is Amsterdam Light Festival uitgegroeid tot

één van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals. Naast de organisatie

van het jaarlijkse festival en de ontwikkeling van haar internationaal

reizende collectie zet de stichting zich het gehele jaar actief in om kennis

en expertise te delen en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van

de kunstdiscipline.

Amsterdam Light Festival is een stichting met een directie en bestuur. Het

evenement is een particulier initiatief in samenwerking met de gemeente,

de culturele sector en tal van bedrijven. Het stichtingsbestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de culturele sector en bedrijven in Amsterdam.

Al in de jaren ’20 verwierf lichtkunst een prominente plek in de openbare ruimte in grote steden in Europa, waaronder ook Amsterdam. Hier vond in oktober 1929 het eerste grote Nederlandse ‘lichtevenement’ plaats, de Edison Lichtweek. Verschillende gebouwen in de stad werden voor de gelegenheid versierd met gloeilampen, waarmee massaal nieuwsgierige bezoekers werden getrokken. Een verlichte Fokker maakte zelfs rondvluchten laag boven de stad en er was een watercorso, waarbij bootjes met speciale verlichting in optocht rondvoeren.

In Amsterdam lichtte het gemeentelijke energiebedrijf (de GEB) de grachten in de stad decennialang sfeervol aan, totdat het bedrijf aan het eind van de jaren ’90 geprivatiseerd werd. De behoefte om de binnenstad weer aantrekkelijk te maken met licht zette een aantal Amsterdamse ondernemers aan om gezamenlijk nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Zo werd in 2003 - 2004 twee keer Yule georganiseerd. In 2009 namen Vincent Horbach en Henk Jan Buchel het initiatief tot de verlichte botenparade Christmas Canal Parade. Met reder Felix Guttmann als aanjager organiseerden zij in 2010 Winter Magic Amsterdam, met naast de botenparade – die met creatief producent Wim Dröge werd vormgegeven - meerdere activiteiten.

Opdracht

Het komende lightfestival staat in het teken van Disrupt!  "Bij disruptie denken we vaak aan conflicten, chaos en misschien zelfs gevaar. Denk aan een aardbeving of economische crisis. Maar ontregeling kan ook een positieve en soms essentiële aanzet geven tot verandering. Het bevraagt onze aannames, roept nieuwe discussies op en zet mensen en organisaties aan tot actie." 

Het lightfestival wordt gehouden in het centrum van Amsterdam. In Amsterdam Nieuw-West, waar vele culturen samenleven, leeft het lightfestival relatief minder. De organisatie van het Lightfestival zou graag willen dat het lightfestival ook gaat leven onder de bevolking van Amsterdam Nieuw-West.

Opdracht 

De opdrachtgevera verwachten voor een lokatie in de omgeving Sloterplas een model van een lichtobject dat in het echt geplaatst zou kunnen worden bij een 'light' versie van het Lightfestival. Het lichtobject verbindt culturen en laat mensen nadenken. 

Proces  

Groepswebsite

Mijn leerdoelen

light.jfif
bottom of page